Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

4.10.2006

4. jesenska kulinarična regata

Osnovni namen jadrnice sicer je jadranje. A to še zdeleč ne pomeni, da šteje samo to, da z nogami bingljamo preko boka barke.

In ubogi tisti, ki se po nekaj letih nasitijo vsega in začno dolgočasiti. Brane Grubar, znan tudi kot strasten pomorščak, je pred leti ob priložnosti dejal "...o da bi se še dolgo igrali..." Alenka v svojem prispevku poroča o eni od teh iger!

Letošnje, že četrte jesenske kulinarične regate, se je udeležilo 24 jadralcev iz Novega mesta in Ljubljane. Dvema Darijinima Eventkama Clari in Dalmi ( skiperja Jože in Aleš ) ter Altopu - Bavaria 38 M (skiper Andrej) se je letos pridružil še Hobard (Bavaria 42 M) z ljubljansko ekipo in skiperjem Levom. Prvi cilj odprave je bil Opat na Kornatu, kjer nas je Ante Božikov ponovno presenetil: že poznanemu bogatemu izboru hladnih predjedi so sledile tudi pet kilogramske grdobine, skupaj s krompirjem pečene v krušni peči. Mmmmmm, priporočamo!

Cilj drugega dne je bil Skradin in naslednje jutro ogled slapov Krke. Na povratku iz Prokljanskega jezera smo na poznanih školjčiščih kar spotoma kupili celo vedro dagenj (100 kun) in zadnji večer, na varnem privezu v marini Hramini, je minil v znamenju specialitet iz školjk.

Jadralski del regate je minil v izmenjavi bonac in skromnih vetrov spreminjajočih se smeri. Za uživaško jadranje je poskrbela sobotna burja z močjo do 25 vozlov, ki je navdušenim jadralcem le omogočila, da so preskusili svoje znanje in zmogljivost barke ob zunanji obali Murterja. Še malo zahtevnejši dostop mimo plitvin do Hramine in prijetno večerno druženje na barkah.

Vračanje v Zadar je minilo brez posebnosti, malo bonace potem pa zmeren, čeprav malo hladnejši meštral. Pesem morskih orgel in privez.

Tako kot vse dosedanje, je bila tudi letošnja regata namenjena predvsem druženju in spoznavanju novih, jadranja željnih prijateljev, z vsemi lepimi in manj lepimi izkušnjami na morju. Za prave salve smeha je letos poskrbela nova ekipa dolenjskih mornarjev iz Straže Mirjan, Miro, Marko in Franci, ki so se izkazali tako kot odlični pevci in kuharji kot tudi navdušeni mornarji.

Takšno jadranje v flotilji je tudi odlična priložnost za nove jadralce, pa tudi za pridobivanje izkušenj novopečenih skiperjev.

/Zapisala Alenka Babič/


Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.