Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

7.1.2007

Ligenj – Loligo vulgaris !

Snega tako ali tako ni, čas je za lignje! Prispevek o lignjarjenju, peškafondah in ulovu…

Zimski čas na Morju, en od obrazov Morja…. Kdor misli, da je to neprijazno obdobje se hudo moti. Potrebno se je le prav pripraviti in doživljali bomo tisto, kar je poleti v masi »fureštov« nemogoče. Lignjarjenje je lahko ena od zimskih radosti, ki se konča s slastno pojedino. Oblecimo se dobro,obujmo čevlje v katerih bo prostora dovolj tudi za dodatne tople nogavice, nabijmo na glavo toplo kapo in ne pozabimo na termovsko za čaj, ali pa kuhan vinček In gremo ven. Lovimo lahko preko dneva, bolje je seveda pred večerom. Z lučjo, namenjeno lignjarjenju, čas lova podaljšamo v noč. In še dva preprosta nasveta: lovimo lačni…predvsem pa velja: kdor ne lovi, ne ulovi!

 

Nekaj dodatnih fotografij o lignjelovu v preteklem vikendu si lahko ogledate v fotogaleriji(spodaj). Priporočamo!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEKAJ NASVETOV O TEHNIKI LOVA!

Kakšen pribor priporočamo?

LOV IZ BARKE:

 

 

 

 

 

- potopna luč, za nočni lignjelov;

- nekaj vrst kompletov: zgoraj (skosovica + peškafonda) sredina (skosovica) + svinec); spodaj (2 skosovici + svinec; . Katera je boljša…prava….??? Te na fotografiji preskušeno "delajo" vse!

- na fotografiji levo spodaj je vidimo kos pvc cevi, ki jo vzdolžno prerežemo, vanjo pred shranjevanjem vložimo posamezno peškafondo/skosovico, da se izognemo zatikanju in zapletanju

PRIOBALNI LOV - PANULANJE

 

 

 

 

 

Zgornja vaba je namenjena panulanju; spodnja priobalnemu lovu. Vaba za priobalni lov se od vabe za lov iz čolna razlikuje v tem, da ima svinčen del, ki poskrbi, da se peškafonda po metu začne potapljati.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Več o tehniki lova v prilogi!

Glej prilogo! Priporočamo tudi ogled tega spletnega naslova.



Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.