Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

29.11.2005

MUCA osvojila Pokal Slovenije

Prvo mesto v skupini in deveto med potovalnimi skupno je zadostovalo za doslej največji uspeh novomeškega kluba – osvojitev Pokala Slovenije v razredu Golf potovalne in osmo mesto skupno v razredu potovalne...

Tokrat je bilo regatno polje postavljeno med Izolo, Mesečevim zalivom in Debelim rtičem. Zmerna burja, ki je pihala že od zgodnjih jutranjih ur, je onemogočila prihod jadrnicam iz Portoroža in Umaga, tako da je bilo na štartu samo 16 regatnikov in 20 potovalnih jadrnic. V boj s konkurenco in morjem smo se podali nekaj minut po 12. uri, ker so organizatorji zaradi okvare štoparice štart uspešno izpeljali šele v drugo. Glede na stanje morja in izkušnje iz prejšnjih regat (trki), smo tokrat štartali med zadnjimi s prvo krajšavo na glavnem jadru in flokom. Odločitev glede velikosti jader je bila prava in brez večjih težav smo obvladovali jadrnico do boje pred Debelim rtičem. Takoj za bojo smo dvignili špinaker, s katerim pa smo imeli do Izole obilico dela. Dvakrat nas je potegnilo v »štraorcado« in dvakrat je popustil karabin na škoti od špina, ki je veselo zaplapolal. Vse težave smo uspešno in pravočasno odpravili, da nas konkurenca ni prehitela. V drugem krogu je burja postopoma pojenjala tako, da smo flok zamenjali z genovo in glavno jadro dvignili do vrha. Z uspešnim trimom jader in prestavljanjem posadke na rob jadrnice smo si do obrata pred Debelim rtičem ustvarili lepo prednost pred NIKO, s katero smo se borili za skupno zmago v Pokalu Slovenije. Po obratu smo dvignili špin in z zavidljivo hitrostjo (max.: 9,7 vozla) zajadrali proti cilju (Izoli). Če bi vedeli, kaj nas čaka v cilju, bi sigurno še bolj pohiteli, kajti organizator je na vsako jadrnico z gumenjakom dostavil kuhano vino.

Prvo mesto v skupini in deveto med potovalnimi skupno je zadostovalo za doslej največji uspeh novomeškega kluba – osvojitev Pokala Slovenije v razredu Golf potovalne in osmo mesto skupno v razredu potovalne.

Dobitnikom nagrad sta pokale podelila Jure Orel, ki je v nagovoru poudaril, da si bo kot predsednik Sveta za potovalno jadranje v bodoče prizadeval za postopno uvajanje bolj pravične formule, kot jo uporabljajo tudi naši sosedje, ter predsednik JZS Stanislav Žbogar, ki je ponosen na to, da imamo v Sloveniji letno preko 40 regat za potovalno regatne razrede.

/Poročilo:Tom Zupančič/


Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.