Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

6.4.2006

Zadar – Jabuka – Zadar!

Odprto morsko jadranje, tri dni neprekinjene plovbe, 260 Nm, Palagruža in še kaj, so bili izzivi ki so nas pritegnili k udeležbi na to plovbo....

 

Vsi smo bili opozorjeni, da bodo lahko razmere vse prej kot prijetne, da bo šlo morda za plovbo v močnejšem vetru, dežju in visokih valovih, da se bomo skoraj zanesljivo spopadali z morsko boleznijo, ki pa ne bo smela biti razlog za ne opravljanje trenutne zadolžitve. Vsak udeleženec je imel pri tem svojo predstavo. Na sestanku, večer pred odhodom v Zadar, je Andraž (Andraž in Kristian, udeleženca Transat 650 regate sta bila naša skiperja) preverjal naše dosedanje izkušnje, pri čemer je bilo jasno, da gre za subjektivne »samo ocene« . Ponovno je bilo poudarjeno, da ni namen plovbe obpluti Palagružo, ampak tro dnevno neprekinjeno jadranje v vseh razmerah.

Izobare prognostičnih vremenskih kart globalnih modelov, so že teden dni pred odhodom napovedovale, da ne bo močnejših gradientov in da bomo verjetno težko dosegali povprečje preko 5 vozlov, kar naj bi bil pogoj, da bi uspeli prejadrati celotno predvideno pot. Žal so bile razmere na dan izplutja res take, kot so jih napovedovali vremenski modeli. Pogovori z meteorologi pred izplutjem, pa dokončno pokopali up, da bomo obračali pri Palagruži. Jabolka je postala naš novi cilj, pa še za to nismo imeli veliko upanja.

Neprestano jadranje in kroženje gvardijah je bilo vsekakor zanimiva izkušnja. Trimanje jader z možnostjo soočanja s pogledi Andraža in Kristiana prav tako. Vse skupaj bi bilo gotovo drugače ob težjih pogojih. Če smo samo pomislili, kako bi izgledal čas počitka (spanja) v barki, ko bi jo nabijalo v val ali pa bi jo visok val juga dvigoval in spuščal, smo bilo morda celo zadovoljni z razmerami kakršne so bile. Ena od izkušanj je bila tudi to, da se kljub slabšemu vetru ob neprestani plovbi da vendarle kar spodobno premakniti. Seveda pa jepri tem pomembno, da iz barke »iztisneš« največ kar je možno.

Jabuko smo z zanimanjem obpluli. Ni bila ravno glavni cilj, pa vendarle smo bili vsi presenečeni nad njeno impozantnostjo. Kompas resnično ne kaže pravilno v njeni bližini, kar je ob splošni uporabi GPS-ov manj zanimivo, a je prav da vemo.

Splošno ocenjujemo, da je veter v teh dneh le v kratkih obdobjih presegal jakost 10 vozlov. Temu primerno je bilo tudi stanje morja, ki ga ocenjujemo z 1-2. Jadrali smo z dvema jadrnicama »Event 34«, ki smo ju za ta namen najeli pri novomeški »Adia Holidajs«

Na koncu:

Bilo je vsega! Bonac, vetra, dežja, sonca, noči, zvezd in dobre družbe. Nam je bilo vredno pluti!!!

/Tekst in foto: Gregor Čampa/


Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.