Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

22.8.2018

ALTOPO o letošnjem potepanju po Sredozemlju!

Naša jadralska kolega, Alenka in Andrej, člana JKNM, se s svojo jadrnico "Altopo"  že tretje leto potepata po Sredozemlju. Poročata....

"Za nama sta dve tretjini letošnjega potovanja, 17. septembra se vračava domov. Letos sva doslej v 577 urah preplula točno 1.000 nm, skupaj v treh letih pa 4.693 nm. Italiji, Španiji in Gibraltarju sva letos dodala še Francijo, pa čeprav samo par dni na Korziki.

16. junija sva izplula iz Cagliarija, prestolnice Sardinije, kjer je najina barka v marini Sant'Elmo preživela zimo. Tudi letos sva na njej preživela 14 dni zimskega potepanja po tem otoku, kot prava Slovenca sva se povzpela tudi na dobrih 1.700 m visok najvišji vrh Sardinije La Marmoro. V tem času sva urejala tudi postopke preregistracije barke, ki so bili na trenutke precej stresni… zaključili so se tako, da Altopo zdaj pluje pod nizozemsko zastavo, njegova matična luka pa je Amsterdam.

Prvih 14 dni sva vnovič obplula južno in vzhodno obalo Sardinije, v Olbiji so se nama nato pridružili najini prijatelji Barbara, Klemen in Dušan Kastrevc. Skupaj smo potem jadrali ob severovzhodni obali Sardinije, poznani tudi kot Costa Smeralda, ter po otočju La Madallena. Tu sva leta 2016 že jadrala, a v nesrečnem času italijanske Feragoste, ko so bile velike težave ne samo s privezi, pač pa tudi s sidrišči. Tokrat tega ni bilo, pač pa nam jo je pred sidranjem ob najbolj znameniti roza plaži otoka Budelli zagodel motor, prišlo je do hujše okvare v notranji sklopki. S štiridnevno zamudo in precej lažjo denarnico smo potem nadaljevali plovbo ob vzhodni obali Korzike, kjer smo z veličastnim ognjemetom doživeli zmago Francozov na mundialu. Nekaj prej kot je bilo prvotno načrtovano, smo se podali na prečenje proti Toskanskim otokom. Po tridnevnem postanku na Elbi sva potem v Punti Ala na italijanski obali zamenjala posadko – pridružili so se nama najini mladi jadralci Zala, Adam in David, skupaj smo potem jadrali vse do Neaplja. Neprivlačnim obalam Lazia smo se ognili tako, da smo jadrali predvsem po otokih: s toskanskega Giglia smo se pred slabim vremenom sicer umaknili nazaj na celino na polotok Argento in nato mimo Civitevechie ter Porta di Roma ponovno odpluli na sredino Tirenskega morja do Pontinskih otokov. Obiskali smo otoka Ponza in Ventotene ter se podali naprej do Flegrijskih otokov, tu smo bili na Ischii in Procidi.

Od Neaplja naprej sva ob obalah Campanie in Calabrie ponovno jadrala sama, sredi te etape pa v tretjem letu plovbe v Sredozemlju prvič srečala barko s slovensko zastavo. S prekaljenima jadralcema Mirjam in Tomažem, ki sta v Franciji kupljeno barko selila v Grčijo, smo skupaj pluli dober teden. Iz kalabrijske Amantee smo prečili na Eolske otoke in sicer najprej na svetilnik antike – še delujoči vulkan Stromboli. Imeli smo srečo z vremenom in na sicer nezanesljivem sidrišču lahko ostali čez noč. Nato smo obpluli Panareo in Lipare, pristali pa na Salini, Filicudiju in na Vulcanu, kjer smo spet odpravili vsak svojo pot: Mirjam in Tomaž čez Mesinsko ožino proti jonskim otokom, midva pa na severno obalo Sicilije. Tu bova v Cefaluju počakala sojadralki Janjo in Majo, skupaj nameravamo jadrati ob severozahodni obali Sicilije do Egadskih otokov. Pot od Trapanija ob zahodni in južni obali bova potem ponovno opravila sama, barko pa pustila v marini di Ragusa, kjer imava že rezerviran privez.

Za razliko od prvih dveh let najinega potovanja, ko je bilo vreme zelo stabilno in sva oblake in dež videla le na vsake kvatre enkrat, je letošnje potovanje stalna igra z vremenskimi napovedmi, frontami in nevihtami. Doslej sva imela kar srečo, na morju naju je ujela le ena nevihta, naj tako ostane do konca.

Kogar zanima kaj več o naših potepanjih po Sredozemlju, lahko na www.altopo.si najde Alenkin blog z jagodnim izborom fotografij.

Kmalu nasvidenje!"

Alenka&Andrej

Tekst:Alenka Babič

Foto: Arhiv Altopo


Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.