Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

16.4.2024

Novomeščani na Gladuši I Waitapu

Konec preteklega tedna je na Dugem otoku v mestu Sali potekala 11. regata Gladuša, ki poteka v sklopu lokalnega praznika “Saljske Užance”. Letos smo se je udeležili tudi novomeščani z jadrnico Waitapu v zasedbi Dejan Velimirović, Marko in Jure Švent. Vremenska napoved je obljubljala krasen vikend pod jadri. V soboto zjutraj se je tako na štartni listi znašlo kar 80 jadrnic, kar je obetalo živahno in razburljivo regato. Trikotnik Sali - Iž – Sit – Sali je ponujal idealen poligon za 4-urno jadranje, ki je bilo ob maestralu 8-14 vozlov, čisti prvinski užitek.

Uvrstitev na skupno 25. mesto je bil v konkurenci nabritih bark lep dosežek, 1. mesto v skupini pa prijetno presenečenje ob razglasitvi rezultatov.

Po regati je sledil osrednji dogodek “Tovareća Mužika”, povorka, v kateri sodelujejo vsi otočani; moški trobijo v rogove in tolkala, ženske pa jih v narodnih nošah ponosno spremljajo v ozadju. Dogodek je absolutno fascinantno doživetje, še posebej navdihujoče pa je vključevanje otrok v ljudsko izročilo in prenos tradicije na novo generacijo. Zagotovo regata za v koledar!

Oglejte si tudi kratek video --> https://vimeo.com/935438218?share=copy

Gladuša

Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.