Jadralni klub Novo mesto

Domov | Nazaj | Natisni

Plačilo članarine

članarina 2023

Letna članarina 50 €,
mladinci in upokojenci 25 €

u3aTmzsMCEM

pišite nam

Spletni obrazec »

spremljajte nas

Facebook

26.10.2005

Novomeška regata Osor-Osor 05

Tradicionalna »Novomeška regata Osor Osor« v organizaciji lanskega zmagovalca-posadka barke Libery, je letos potekala v vremenu, ki je bilo bolj primerno za sončenje kot za regatiranje. Malo vetra je nekajkrat premešalo karte sodelujočih in načelo živce marsikateri posadki. Favoriti se predstavljajo v spodnjih prilogah. Zanimivi foto utrinki, krajša video prispevka in rezultati so objavljeni v rubriki »Regate«.

Ure strmeti v »muštrine« in trimati jadra, taktizirati, preklinjati brezvetrja, vriskati v orci, z zagorelimi obrazi strmeti v sonce, nemo spremljati podivjano morje…mi vemo, da so vse to sestavni deli jadranja! Kdor je enkrat zastrupljen s tem, se temu težko odpove. Udeleženci te regate smo gotovo med njimi.
Pred dvanajstimi leti so se tri barke srečale v Osorskem zalivu Bijar, z željo spoznavati morje v jesenskem času, primerjati jadralsko znanje in preživljati romantične večere v samotnih mandračih in prijetni družbi. Letos se je s tem namenom zbralo že štirinajst bark, nekatere med njimi prvič. Interes za udeležbo se povečuje, menda se res znamo imeti lepo…

Letošnje razmere na regatnem polju, so bile za može z jeklenimi živci. Vetra je bilo malo, včasih celo nič. Taktiziranje se je mešalo s hazardiranjem. Ponovno smo spoznavali, da je področje med Lošinjem in Cresom, kar se tiče vetrov, brez pravil. Prvotno zastavljeni plan, oba regatna dneva prevoziti po cca 20 Nm, je bilo potrebno ob neperspektivni napovedi že v začetku spremeniti. V prvem dnevu nam je uspelo izpeljali dve krajši etapi. Povprečne hitrosti prve etape, dolge 5 Nm in druge 7,8 Nm so bile pičla 2,5 vozla. Drugi dan je obetal v popoldanskem času več vetra (NE), a smo ga v popolni bonaci na Punta križi zaman čakali. Etape nihče ni zaključil v regularnem času.

Kljub vsemu smo bili zadovoljni z boji. Viden je napredek pri znanju sodelujočih, pri čemer je potrebno posebej pohvaliti kolege, novopečene jadralce. Očitno tudi druženje v klubu in premlevanje jadralskih in morskih tem, predstavlja neko vrste izobraževanje.

Trodnevno druženje bo ostalo v lepem spominu tudi zaradi prijetnega spoznanja, da smo v Nerezinah dobrodošli. Direktor »Hotela Televrin« gospod Ferdinand, je to z veseljem povedal v pozdravnem govoru, ko je med drugim opisal, kako lepo panoramo imajo domači in turisti v teh dneh, ko razvijemo jadra in kot konji zagalopiramo po »modrem polju«. »Hvala za te prijazne besede! To, da ste se potrudili in jih povedali celo v slovenskem jeziku, nam daje vero, da je trenutna mračnjaška omejenost duhov, ki jo žal v zadnjih časih občutimo (na obeh straneh), zgolj domena posameznikov".

V prilogi so predstavljeni rezultati, krajši video zapis in fotogalerija, ki je letos namenoma manj dokumentarna in bolj avtorska.

Rezultati! [.xls] (98 kB)


Oddajte komentar

Za komentiranje premaknite drsnik v desno.